x
D O Ğ U T A Ş
Çalışma Saatlerimiz: Pzt - Cmt 08:00 - 18:00
  • Bilgi İçin Arayın !
  • +902126713296
  • Adres
  • Metal İş Sanayi Sitesi 12/A Bl...
  • E-Posta
  • info@dogutaslazer.com

PUNCH KESİM

PUNCH KESİM

CNC makinelerinde çeşitli amaçlar için kullanılan ve kesim tarzı olan Punch kesim, delik delme işlemine verilen isimdir. Kısacası, zımbaların belirlenen sıraya göre sac metaller üzerine çeşitli işlemler yapılmasıdır. Birçok sektörde kullanılan bir uygulama olan CNC Punch kesim genellikle elektrik, makine ve yedek parçalar, elektronik, metal eşyalar, otomotiv, aksesuar gibi genellikle imalat sanayi de kullanılan geniş bir yelpazesi olmaktadır. Punch kesimleri siyah sac levhada 8 mm, paslanmaz çelik levha da 6 mm ve alüminyum alışım levha ürünü için de 5 mm kalınlık şeklinde yapılmaktadır. Ayrıca hassas ölçülerle kesimleri plastik, bakır, pirinç gibi levha ürünlerinde delme, form verme işlemlerinde ekonomik ve hızlı bir şekilde hazırlanır.
Punch Kesim Nedir?
Punch kesim diğer kesim türlerine göre daha hızlı bir kesme yöntemidir. Günümüzde yani 21. yüzyılda en çok tercih edilen kesim türlerinden birisidir. Bunun sebebi de yüksek parça kaliteye ve düşük maliyete sahip olmasıdır. Punch kesim makineleri zımbalama mantığı ile çalışan CNC makinelerindendir. Punch kesim, diğer klasik kesimlerden olan lazer, plazma ve su kesimlerinin önüne geçmiş durumdadır. Bunun nedenlerinden birisi de istenilen şekillerin kesilmesinde büyük oranda etkilidir. Bunun etkisi CNC kontrolünün güçlenerek birden fazla kesici takım içermesidir. CNC Fason Punch ise şirketlerin envanterinde bulunan makinelerin belirli bir ücret karşılığında başka fabrikalarla çalışma durumudur. Özellikle CNC fason punch  kesimde bu ücretlendirmeler makinenin yıpranması ve zamana göre değişiklik göstermektedir.
 

Punch Kesim Nasıl Yapılmaktadır?
Punch kesimde kalıp kısmı sabitken sac parça hareketlidir. Sac parça ise iki eksen olarak bilinen X, Y üzerinde hareket edecek şekilde hareket etmektedir. CNC nümerik kontrollü makine olarak bilinen makinelere bilgisayar da çizilen 2 boyutlu cad programı yardımıyla aktarılır. G kodlaması olarak bilinen kodlamalarla makinelerin üzerinden tanımlanmış motorlar yardımıyla sac plakaların işlenmesidir. Piyasalarda genellikle standart olarak 37 dkp sac kullanılır.  Ayrıca bu saclar 1 mm ile 6 mm kalınlığına kadar dkp sacdan alüminyum saca kadar işlenebilmektedir.

Piyasada genel olarak, Fason Punch kesimde müşterilerden gelen teknik resimler veya parçaların gelmesiyle CNC Punch programından sorumlu kişi tarafından makinede simülasyonu yapılır. CNC fason punch kesimler, sonrası Üretime uygun olup olmadığı, işlenebilir olma durumu ve fiyatlandırma gibi kriterler belirlenir. Bu bilgiler satış bölümüyle paylaşılır ve müşteri bilgisine sunulur. Müşterinin onaylamasıyla birlikte anlaşma yapılır. Ürünler malzemeli veya malzemesiz olarak üretim aşamasına geçilir. Eğer ürünlerinizin kalitesinde kesintisiz kesim isteniyorsa punch lazer kesim düşünüle bilinir. Fakat maliyet unsurunu göz önüne alıyorsanız CNC punch Kesim kaçınılmazdır. Özellikle CNC Fason Punch Kesim de 1 ile 3 mm sac levhalar uygun maliyetlerde kesilir. Özellikle formlu bir yapı isteniyorsa CNC punch kesim tercih edilir. Lazer kesimler ise daha kalın malzemelerle hassas kesim yapılırken maliyetleri de CNC Punch Kesimlere göre oldukça yüksek olmaktadır. Eğer CNC Punch Kesim isteniyorsa hemen hemen bütün şekiller yapılabilir.
Cnc Makinesinde taret üzerinde bulunan 36 istasyon ve kalıp takımı ile yapılırlar. Bunun için de şirketlerden teknik bilgi isteğinde bulunabilirsiniz. Fason Punch Kesimlerde bütün tesislere göre farklı fiyatlar çıkar. Bu çıkan farklar eleman, makine, yapılan program ve mevcut kalıpların değişiklik göstermesinden kaynaklanmaktadır. Makineler en önemli etkenlerdendir. Bazı makineler 250 vuruş dakika da yaparken bazı makineler de 1200 vuruşa kadar çıkarlar.  Parça çıkış hızını etkileyen vuruşlar makinede saatlik ücrete de yansır. Ayrıca makine için hazırlanmış programda parça hız sayısını etkiler. Eğer tecrübesiz bir personel program yaparsa makinenin de işlem hızı yavaşlar ve böylece parça geç zaman da çıkar. CNC Punch kesiminde kesilecek malzemeler yaklaşık olarak 0,5 mm ile 4 mm kalınlığına kadar çıkmaktadır. Eğer istenirse 6 mm kalınlığa kadar çıkar. Fakat bu durum makineyi zorlayabilir. 
CNC Punch kesimin en fazla tercih edilme nedeni ise formlama işlemidir. Bu işlem makinede bulunan özel kalıplarla istasyona bağlanır ve rahatlıkla yapılabilir. Bu formlu yapı düşünülürse cnc punch, havalandırma panjurundan başlayarak birçok özel kalıplara kadar gider. Üretimin teslim edilme süreleri ise en kısa zamandır. Tabi ki üretimin yoğunluğuna göre de farklılık gösterebilir. İstasyon ne kadar fazla ise plaka programlanması o kadar hızlı olur. Bu da kesim süresinde kısalmaya yol açmaktadır. Bu istasyonlar ise a-b-c-d şeklinde olmaktadır. Ve en çok tercih edilip kullanılan ise (C ) istasyonudur. CNC Fason kesim makinelerinde gövde C veya D olabilir. Bu da makinenin konstrüksiyonunu sağlar. CNC Punch makinelerin gövdesi ise döküm yapıya sahiptir. Gövde yaşlandırma frekansı ile yaşlandırılmıştır. Bu da zamanla oluşacak şekil bozukluklarını minimize etmektedir. Hidrolik üniteleri ise Alman Hd ünitesi olmakla birlikte elektronik panasonic veya fanuc olarak farklılıklar gösterebilir. Formlu bir yapı düşünülürse ve  Punch kesim makinesinde alüminyum kesilecekse alüminyun malzemesine mazot sürülmelidir. Böylece kalıp çekmesi durumu engellenmiş olmaktadır. 
 

Eğer Fason kesim makinesi fason çalışmada kullanılacak ise makinenin de yeni olması, aşınmamış ve temiz olması oldukça önemlidir. Yeni Fason Kesim Makinesi olması ise oluşabilecek arızaların gecikmesi ve hasarları etkileyen bir unsur olmaktadır. CNC Punch Makinesinin de yeni olması eksenel aşınma da minimum seviye oluşmasını ve milin hassasiyetinden kaynaklanacak kesim kaymaları da minimuma inmiş olacaktır. 

Maliyet unsuru göz önünde bulundurulursa CNC Punch Kesim tercih edilebilir. Çünkü kalıp maliyeti daha az olurken kısa sürede verimli sonuçlar elde edilebilir. Ayrıca geniş sac plakalarını işleyebilme imkânı sunulur.  Kesim yapılacak malzemede ve üründe delikler çok fazla ise lazer kesim güzel sonuç vermez. Punch kesim tercih edilmelidir. Özel formlara sahip kalıplar yardımıyla ince saclara da şekil verme imkânı sunmaktadır. En önemli özelliği ise kordon kalıbı ile esneklik sağlamaktadır. Kısacası ucuz bir maliyetle çok iyi sonuçlar vermektedir. Sac levhaların uygun maliyetlerde kesilmesinde kullanılmaktadır. Hem kaliteli hem de ekonomik sonuçlar elde etmeyi tercih ediyorsanız; düşünülürse CNC punch kesim ve Fason Punch kesim kaçınılmaz bir tercihtir.